Кундалини Йога

Кундалини Йога или Йоги облечени в бяло.

Какво всъщност представлява Кундалини Йога?

Кундалини йога това е една от Йогичските древни практики, която произхожда от традициите на тантристите и сикхите(древноиндийските воини, притежаващи свърхестественни способности) и наследява някои от техниките на Хатха Йога, такива като: асани(йогическите пози), пранаями(дихателните техники), бандхи( енергийните възли) и мудри(специални йогически жестове). Традицията съдържа мнго древни учения.
Йоги Бхаджан, се счита за основател на съвременната школа на Кундалини Йога през 20 век.
Според древноиндийските текстове божествената енергия Кундалини се намира в основата на гръбначния стълб и е навита на три пръстена, подобно на формата на змия и не е активна при обикновенните хора.
Според философията на Кундалини Йога, един обикновен живот, извън духовната практика, основан единствено на спомените и емоциите, мислите и плановете на един човек, не допринася за пробуждането на Кундалини. В този случай енергийният канал сушумна,

който отговаря за еволюцията и духовността на един човек и се намира по протежението на грьбначния стълб, работи много слабо. Повечето техники на Кундалини Йога са насочени преидимно към пробуждането на тази енергия, което ускорява придвижването на индивида по посоката на духовно развитие и съзнателното изпълнение на неговата роля в живота. Практика на Кундалини Йога, съдържа много пречистващи енергийни техники- крийи, които се състоят от комбинацията на асаните, пранаями, мудри, бандхи и мантри и се използват в определен ритъм, за да се постигне промянята в тялото и ума.
Упражненията се изпълняват по принципа на супер усилието. Напрежението и релаксацията се редуват, така че тялото да може да пропусне увеличения поток от енергия през себе си. В крийя всяко едно движение или статична поза се комбинират с определен начин на дишане, концентрация на вниманието заедно със енергийните възли. Това стимулира ендокринната система, повишавайки нивото на хормоните в кръвта, позволявайки на практикуващият да усети вътрешната реалност по-ярко по времето на упражнения и релаксация, привиквайки вниманието да присъства „тук и сега“.

По материалите на статья на кундалини йога учител

Алиса Ротенберг .

Допълнителна информация