Тратака

Тратака

На санскрит, думата Тратака означава "постоянен поглед." Тратака е проста, но мощна форма на медитация, която е известна в почти всички религиозни системи и  мистични школи от древността. Християни в продължение на векове, практикувани Тратака на икони, икони и пламъка на свещ и религиозни символи. Суфиите практикували тратака в точката между веждите. С тази практика са добре запознати също и шамани и магьосници.
Тратака традиционно се разглежда като техника за пречистване на Хатха Йога.

 

 

 

Ползи и въздействие

 

Практиката на Тратака може да облекчи тези, които страдат от нервни разстройства, тревожност, безсъние и други подобни проблеми. Който е късоглед или има слабо зрение също така е желателно да упражнява /практикува/ Тратака редовно.
Наред с развитието на концентрацията и паметта Тратака може да доведе и до бреговете на дхияна.
Със системна практика на това упражнение изключително се развива способността да се концентрирате. Резултатът (при продължително практикуване) е събуждането на латентните способности, които са заложени във всеки от нас.

 

Зрителния анализатор дава от 70 до 80% от информацията за заобикалящатее ни среда, затова е важно да го подържаме в добро функционално състояние и здраве. В аптеките сега продават изкуствени сълзи – което обаче се обезсмисля тъй като чрез тратака ние можем да прочистим очите с лекота и напълно безплатно! Другата много важна функция на тратаката (освен развиването на концентрацията – което е много важно) е материализацията на силни впечатления и емоции и изхвърлянето им от тялото.Това е отколишно търсене на човека - как да неутрализира въздействието в/у психиката и тялото на вече преживяни силни негативни емоции и изживявания. Те не само могат да раазболеят тялото но са и пречка за развитието на практикуващия Йога. Един от много добрите инструменти за това е системното практикуване на тратака.

 

 

Тратака бива два вида: външна и вътрешна. Практикуващ гледа съсредоточено в обекта без да мига или премества очите си. Трябва да се разглежда само като обект на концентрация, и умът ви не трябва да се отклонява от наблюдението (взирането) на обекта. Изисква се практика, за да се овладее техниката. Редовната практика на Тратака развива силна концентрация и контрол на психичните сили.

 

Антар практикуване тратака  или вътрешни тратака може да стане наясно на фините сили в. Антар-тратака може да се практикува след външно взиране. Трябва да се гледа външен обект за известно време, след това затворете очи и се опитайте да се поддържа ясна картина на обекта в съзнанието. Антар-тратака може да се практикува само по себе си като мощно средство за концентрация.
Тратака, както вътрешна, така и външна, отваря спящи центрове на мозъка.
Да практикуваш Тратака желателно да изберете обект, който може да помогне на ума да се чувства на мир и спокоен.

 

Можете да изберете следните варианти: на Янтра или мандала, символа на OM, цвете, картина на учителя си, или Ища дева, цветни листове хартия, луната, звездите, или една звезда, кристали, вашата физическа символ, на отразяване на изгряващото слънце в бистрата вода, безкрайното пространство, чиста вода, тъмнина, празнота, върха на носа, сянката ти, огледален образ, всичкики неметални твърди неподвижни обекти или пламък на свещ.Тратака  в изгряващото слънце или Тратак на отражението ви в огледалото и др. Най-добри резултати се постигат когато се практикува под ръководството на учител.
Тратака на свещ е може би най-добрият избор, особено за начинаещи. Той действа като магнит за очите и ума, и оставя ярки, ясно изображение на петното, което благоприятства  практикуването на Антар-тратака
Най-доброто време да практикува тратака е рано сутринта, между три и пет часа.

 

 

Първата тратака трябва да се направи в рамките на максимум 20 минути. Веднага след Тратака могат да се практикуват други форми на медитация. Можете да се постигнате добри резултати, защото умът ви ще бъдат в спокоен. Тези, които страдат от безсъние, Тратака трябва да се практикува най-малко 20 минути преди лягане.

 

Очилата трябва да бъдат свалени преди практиката на Тратака

 

 

 

 

Техника на изпълнение

 

Заемете удобна поза (за предпочитане асана за медитация) в тъмна стая. Поставете на нивото на очите, една запалена свещ на разстояние от 40-80 см от лицето. Изправете гърба си, отпуснете се и си затвори очите. Почувствайте тялото си. След като заемете удобна поза е добре да останете неподвижни по време на цялото изпълнение на практиката ( телесната неподвижност води до успокояване на ума)

 

Когато сте готови отворете очи и се съсредотете върху едина светла точка на пламъка на върха на фитила. С течение на времето, ще бъдете в състояние да се взирате в пламъка, без да мигате в продължение на няколко минути. Целият ви ум трябва да бъде напълно фокусиран в очите, докато възприемането на останалата част на тялото трябва да се разтвори.

 

Погледа трябва да бъдат фокусиран върху една точка. Когато очите ви се уморят или започнете да се разсейвате, затворете ги и се отпуснете. Не мърдайте. Дръжте очите си затворени пред образа на пламъка. Всеки от нас, гледайки към слънцето (или ярка светлина) и затвори очи за известно време, продължава да има изображение на ретината на окото. Същото се случва и с пламъка на свещта. Трябва този образ (който може да има най различни цветове) да го задържите неподвижен. Той има тенденция да се издига нагоре и в страни. Когато това стане отворете очи и продължете с взирането в пламъка. Необходими са 3-4 мин. наблюдение на пламъка без да мигате за да започне насълзяване на очите, а в последствие и обилно отделяне на сълзи. Хубаво е да имате под ръка ностни кърпички, понеже след като тръгнат сълзите започва и носа да тече. С времето и практиката ще можете да прекарвате по дълъг период без да има сълзене.

 

Накрая се прави дланополагане!

 

Допълнителна информация