Енергийна структура на човека

Енергийната структура на човека

В допълнение към обичайната анатомична структура на физическото тяло, човек има и по-фина структура, невидима за нашето око. Теорията за човешкото фино тяло започна да се развива отдавна. В Упанишадите и в Ведическите текстове има ранни описания за чакрите и тяхната финкция. В различните духовни традиции могат да открият различни възгледи за енергийната структура на човека. Като цяло енергийната структура на човека това е многослойна система, която има много финна природа, върху която се базира физическата ни природа. Енергийната структура на човека е представена от:

Енергийните Канали - Нади - по които се движи Прана( жизнената енергия) в човешкото тяло

Енергийните Центрове – Чакри, в които се концентрират енергийните потоци на Надите и чрез които се осъществява взаимодействието ни с външния свят.

5те Енергийни обвивки или финните тела – Коши (от грубите до най-финните, от които се формира самата структура на човека)

Енергийната йога е достатъчно мощна, защото дава на човека способността да поеме контрола върху потока от вътрешна енергия, която е отговорна за всички области на живота. Повечето йогически практики имат пряко въздействие на всяка една от енергийните системи в тялото ни чрез практика на Хатха Йога ( асани, пранаями, техники за релаксация, бандхи, мудри), имат или зареждащ или балансиращ ефект, но осъзнато вьздействие върху енергийните системи се случва само при условие, че практикуващият не е само запознат с тях, но е развил и усещаното на енергийните потоци в тялото, свободно премества вниманието си от една енергийна обвивка към друга, усеща как работят чакрите и е в състояние да пренасочи движението на праническите потоци в тялото си.

Когато всички Нади и Чакри, които са замърсени се почистят, само тогава Йогина е в състояние да запази праната” – Хатха Йога Прадипика.

Енергийните канали Нади и как се работи с тях.

Според йога-теорията има около 72 000 нади (астрални нервни проводници), които точно повтарят структура на нервната ни система, най-важните от които са само три на брой: Ида (левият канал), Пингала ( десният канал) , съответстващи на симпатиковата и парасимпатикова нервна система и Сушумна( централният канал), който се намира в гръбначният мозък и се счита за неактивен при обикновенните хора. Жизнената енергия – прана тече през левият и десният канал, попадайки в тях през носа (лявата и дясната ноздри)предимно по времето на вдишване.

Допълнителна информация