Ин Йога

Какво е Ин йога?

Когато чуете думата „Йога“, може да си помислите за такива стилове като ащанга, която е изискваща сериозни физически възможности и изключителен фокус, или бикрам (често наричан „гореща или хот йога“), който се извършва в отопляеми стаи и води до отделянето на много пот. Но Ин Йога е различна. В китайската философия Ин и Ян описват противоположни сили (вселенски принципи), но въпреки своята противоположност са свързани и пороникват едни в друг. Тази концепция също може да бъде отнесена и към практикуването на Йога.

Различията между стиловете Ин и Ян

Чрез практикуването на различни Йога стиловете можем да задвижим  енергията в цялото тяло и да подобрим физическото, умственото и емоционално състояние. Тези стилове можем условно да определим като Ян ориентирани. Но Ин йога предлага два компонента, които липсват в Ян йога стиловете: фокус върху неподвижността и акцент при по-дълго, по-дълбоко разтягане на тъканите, които обграждат подвижните части на тялото. Докато повечето Ян стилове се фокусират върху мускулните тъкани, Ин йога се движи бавно и разтяга по-дълбоко и пълно тялото. Докато повечето форми на йога, фокусирани върху изграждането мускулна сила и увеличаване гъвкавостта, Ин йога се фокусира върху разтягане на по-дълбоко разположените съединителни тъкани, като лигаменти, сухожилия и дълбока фасция - тъкан, която обгражда мускулите. По тази причина Ин йога често се нарича „йога на ставите. "

Пасивна практика, защото вие изпълнявайте ин йога, докато седите или лежите пасивно, и ползвате гравитацията за по-дълбоко разтягане, толкова дълго, колкото тялото позволява да задържате пози. Т.е. продължителността на задържане на позите също е отличителна черта на Ин Йога. В Ин йога, вместо да тренирате вашия мускули за изграждане на сила или повишаване на сърдечната честота за изграждане издръжливост, насърчавате се да отпуснете се и се „отдадете“ на гравитацията.

Принципите

Сара Пауърс, пионер в Ин йога, определи три универсално признати принципи за всяка практика, която заедно се формират основата за практикуване на Ин йога безопасно и ефективно.

Намерете своя предел!

Намерете предела си - знаейки кога да спрете по време на задържането в позата - помага да се изгради баланс между отсъствието на усещания и твърде силни усещания в тялото по време на практика. Можеш да усетиш предела си, като спрете в точно определена точка по време на позата, в която чувствате интензивни усещания (но не прекомерно). Ако преминете отвъд тази точка, рискувате да нараните тялото (или психиката).

Бъдете неподвижни!

След като намерите своя предел, останете неподвижни. Съврменния човек има тенденция да се тревожи, да се движите или да се разсейва вмвсто да бъде тук и сега. Чрез постигане на медитативно състояние (неподвижността на тялото води до неподвижност на ума), по-добре можете да слушате тялото си зачитайки неговите ограничения. Да си Тук и Сега е от решаващо значение за Йога практика.

Задържане на позата!

Задръжте позата, и така ще напреднете най-бързи чрез Ин йога практиката. Докато практикуващите, които са начинаещи може да започнат със задържане от 1 до 3 минути, по-опитни практикуващи може да държи асаните от 5 до 10 минути.

Древен произход - съвременна практика!

Днес ин йога служи като противоотрова за често изпълнения със стрес и забързан живот, което обикновено е Ян по природа. Твърде много активност Ян може да причини дисбаланс във физическото, емоционалното и ментално състояние. Истинското здраве и благополучие произтича от практиката на балансиране на Ин и Ян, пасивността и действието, успокояващото и стимулиращото.

Успехът е в баланса!

По материали от „Yin yoga - stretch the mindful way- Kassandra Reinhardt

Допълнителна информация