Какво да очакваме в Йога за начинаещи

Йога за начинещи – какво да очаквате?

 

Причините да посетите Йога практика могат да бъдат много различни:

-Любопитство – всички говорят за Йога, препоръчват е или мислят, че е модерно и Вие желаете от личен опит да прецените как Йога ви докосва.

-Липсват ви достатъчно социални контакти и се надявате да създадете нови запознанства.

-Усещате се сковани и смятате, че формата ви има нужда да се подобри.

-Чували сте, че в Йога практиките се правят медитации и те са нещо вдъхновяващо и е нещото, до което искате да се докоснете.

-Имате духовн търсения и вярвате, че именно Йога е вашият път.

-Ваша близка приятелка иска да я придружите, а вие не можете да откажете.....

Каквато и да е причината вече сте в залата по Йога. Това вече е много!

Тук е мястото за няколко размишления:

- Дайте шанс на мястото, инструктора и методиката да ви спечелят. Това е много важно – шанса да имаме шанс. Ако сте очаквали голяма и просторна зала с чисто нови шкафчета за преобличане, а се намирате в скромно по размери помещение, но много уютно ....дайте му шанс. Моето категорично мнение на човек практикуващ повече от 20 години е, че е важен инструкторът, а дали сте в прекрасна и просторна зала или в малка заличка .....няма никакво значение.

Инструкторът – това е един от двата ключови елемента. Неговата компетентност, излъчване (някои го наричат енергия) и най-важното колко иска да ви даде. Помнете – целтта на всеки учител в последна сметка е да стане излишен! Т.е. Да ви обучи в такава степен, че вие да може да продължите и сами. Добрите учители по Йога не са чак толкова много, колкото би ми се искало.

Вашите очаквания – най-добре е да бъдете отворени и възприемчиви. Добрият инструктор ще посочва вашите положителни постижения и ще твърди, че това което не успявате да направите не е толкова съществено (дори да е). Винаги е нужно известно време. Ако можем да се настроим , да виждаме света и ситуациите с очите на дете (сякаш го виждаме за първи път) винаги ще намерим нещо ново и полезно. Каквото и да очаквате, вероятно няма да отгатнете, затова се освободете от очаквания.

Изходните възможности и преспективите – Това, че някой е по-гъвкав от вас абсолютно нищо не означава. Йога развива способността да се концентрираме – дисциплина в концентрацията! Звучи просто но не е. Най-лесно е да се концентрираме заемайки дадена поза (асана) – има усещания и съответно нещо над което да се съсредоточим. Дали можеш да правиш шпагат или не е абсолютно без значение. Нужно е време и постоянство. Или казано по друг начин, ако съумеете да запазите мотивацията си достатачно дълго време полагайки съответните усилия – резултатите ще ви изненадат. Виждал съм много такива през годините.

Прогресът – Формулата е – от простото към сложното, от лесното към трудното, та чак до привидно невъзможното. Прогресът ще настъпи гарантирано, като за различните хора е нужно различно време. Бъдете постоянни в усилията си. Май забравих да ви предупредя Йога е усилие и това е най-хубавото. Дори инструкторът да е калпав и залата неприветлива, ако положите нужните усилия и бъдете търпеливи ще постигнете колосални резултати. Някой от най-добрите лекари са започнали като санитари.

-Дрехите (тяхната форма и цвят или модност), постелката (колко е красиво украсена или скъпа) или татуирането на символа „Ом“ няма да ви направят велики йогини. Стига далече този, които въри продължително, а не този, които върви бързо. Скромността и правилното разпределяне на ресурсите е много важна в живота и в йога практиката.

Помнете – Йога може да промени живота ви – това се случи с мен, със сигурност ще се случи и с вас!

Допълнителна информация