Очистителни практики

Очистителните практики или тъй наречените шаткарми са много важни за пракикуващия, а и за съвременния човек въобще.

Защо са толкова важни? Можем ли и без тях?

В моята практика (на практикуващ и преподаващ) съм се убедил, че се постигат по-бързи, по големи и по-трайни резултати, когато човек ги изпълнява. Някои хора смятат, че е невъзможно да прекарат катетър през носа си и да го извадят през устата (т.н. сутранети) , но с малко наставления и желание се постига. В този смисъл, една от важните ползи на шаткармите е разширяване на съзнанието, което е една от главните цели на системата Йога. Отначало не вярваш, че е възможно, а след седмица вече учиш приятели и роднини на шаткарми.

Ползите от изпълнение на шаткармите:

- подобряване на работата на органите и системите за които са предназначени;

- отстраняване на токсините и шлаката натрупана в следствие на неправилни навици;

- повишаване на жизнеността.

Дали са задължителни - не разбира се, но са препорачителни, защото дали ще ни е приятно да се храним без да си измием ръцете? А ако не си мием ръцете 1 месец или 30 години? Искам да кажа, че след като човек има хигиенни навици за външно измиване е добре да придобие такива за вътрешно.

Ако искате да сте здрави, да изглеждате по-млади от вашите връстници, да сте жизнени и в настроение - тогава следващите редове са за вас.

Конкретно шаткармите са :

Нети, Дхаути, Басти, Наули, Тратака, Капалабхати

Ще се опитам да дам максимално точни и подробни описания на процедурите и техниките на изпълнение и предупреждения за безопасност.

 

 

Допълнителна информация