Хата Йога Прадипика

1) Почитание към Шива, господарят на йога, който научи (жена си) Парвати на мъдрост като първата стъпка към целта на раджа йога

2) След като е поздравил по този начин учителя си, Йоги Сватмарама представя хата видя (видя - мъдрост) само и единствено за постигането на раджа йога.

3) За онези които се лутат в тъмнината на конфликтни вярвания или неспособни да стигнат висините на раджа йога (самопознанието и космическата съзнателност), милостивият йога Сватмарама е запалил огъня на хата мъдростта.

4-9) Горакша и Матсиендра са били майстори на хата видя и Йоги Сватмарама е научил йога от тях. Шива, Мациендра, Шабара..................Нарадева, Канда и Капалика са били едни от многото сидхи, победили времето.

10) Хата Йога е убежище за всички, опарили се от трите огъня, За практикуващите хата йога, тя е като костенурката носеща света

11) Йогин, който иска да развие сидха трябва да пази хата йога в тайна, защото само тогава ще постигне успех. Всичките му усилия ще са напразни ако разкрие всичко без дискриминация. 

12) Ученикът по хата йога трябва да практикува в уединено място, в храм или укритие, на една стрела разстояние от камани, вода или огън. Земята трябва да е плодородна и добре обработена

13) Храмът (Уединеното място) трябва да има малка врата и никакви прозорци. То трябва да е на нивото на земята и да няма дупки по стената. Не трябва да е нито много високо нито много дълго, и да е чисто без насекоми. Всеки ден трябва да се поръсва с кравешка тор. Отвън трябва да има повдигната платформа с място за сядане и съд с вода. Всичко трябва да е оградено със стена. Това са характеристиките на убежището по хата йога както е описано от сидхите, майсторите по хата йога.


14) Седнал на такова място, йогинът трябва да освободи ума си от всякакви отвличащи вниманието мисли и да практикува йога според инструкцийте на гуру. Най-силното ни оръжие и често единственото ни спасение е силата на мисълтта ни. Ако мисленето ни е отворено, отворени сме и за възможностите за успех. Ако мисленето ни е бавно и ограничено тогава успехът е трудно достижим. Не само правилните мисли са съществени но и капацитетът да мислим за няколко неща едновремено.

15) Силата на йогина намалява от: прекалено много ядене, тежък физически труд, прекалено много говорене, спазването на аскетични обети, прекалено много и безразборни сексуални контакти, къркорещ стомах ( прекалено много постене или гладуване)

16) Успеха зависи от отношението на веселост, упоритостта, смелостта, желанието за самопознание, несломимата вяра в думите на гуру и избягването на всякаква повърхностна компания.

17а) Да не се причинява страдание на нито едно живо същество, да се говори истината, да не се взема принадлежащото на други, да се практикува неотклоно, да се развие състрадание, да имаме жалост към всички, да сме умерени в яденето и чисти в сърцето си. Това са първите условия на йога (яма)

Самоограничението (тапас), радостта, вярата, скромността, чистото съзнание, рецитациите на мантри, четенето на свещени текстове, спазването на правила - това са вторите изисквания (нияма). Когато те са спазени може да се премине към изучаването на себе си.

17б) Първо се говори за асани, като първа стъпка в хата йога. Така че трябва да се практикуват асаните, които дават на йогина сила, поддържат доброто му здраве, и правят крайниците му подвижни. Все още не се интересуваме от Раджа Йога и нейните тайни. Нека да се концентрираме върху силата здравето и лекотата на тялото. Всичко това директно ще ни помогне в Раджа Йога. 

18) Сега ще опиша някои асани, които са били изпълнявани от такива мъдри мъже като Вашишта или Мациендра.

Допълнителна информация