Суперсилите на йогите

Суперсилите на йогите или научни изследвания за скритите човешки възможности.

Свами Рама през 1970 г. под наблюдението на учени от клиниката на Menninger в Топека (Канзас, САЩ) демонстрира, че е в състояние да контролира своята автономна нервна система- което според утвърдените постулати на физиологията, човек не може да направи.

Елмър Е. и Алис М. Грийн и Е. Дейл Уолтър съобщават, че Свами Рама е успял да предизвика постепенна промяна в температурата на две области на кожата на едната длан, разположени на около два инча (около 5 см) една от друга. Промяната на температурата се реализира в противоположни посоки (със скорост от около 4 градуса по Фаренхайт за една минута) докато температурната разлика между кожните участъци достигне около 10 градуса по Фаренхайт. Една част от дланта му се зачервява от топлината а другата е имала пепелявосив оттенък като от студ. В друг експеримент Свами Рама, чрез съсредоточаване и мобилизиране на вътрешния си потенциял е успял да повиши сърдечната честота от 70 на над 250 удара в минута.

Той също е успял да спре сърдечния си ритъм за поне 17 секунди.
Свами Сатянанда Сарасвати описва, как през 1977 г. в "Център за изследване на мозъка" / Канзас, САЩ / са проведени научни изследвания и наблюдение на мозъчната работа на йогина Свами Рама, докато той се занима с релаксация и постепенно навлиза в по-дълбоки медитативни състояния на съзнанието. "Научните изследвания са ръководени от д-р Елмър Грийн, и вибрациите на мозъчните биотокове са записани на електроенцефалограф. Впоследствие светът научава за научното откритие. Учените са записали, че Свами Рама с волевите си усилия е навлизал последователно в различни състояния на съзнанието: Когато той напълно отпуска тялото си, той влезе в състоянието на йога нидра и устройството регистрира 70% от алфа вълните в 5-минутен период на визуализация на синьото небе с редки облаци, плаващи по него.

След това Свами Рама влиза в състояние на сън със сънища, които са били придружени от 75% предимно тета вълни за период от 5 минути. Свами Рам по-късно казва, че в това състояние чувствал известно неудобство, той го нарича „шумни и неприятни вълни“. Освен това той споделя, че е успял да ги елиминира, като „премести съзнанието си в зоната на подсъзнанието“. Тук той изпитвал определени желания, когато съзерцавал архетиповите отпечатаци (самскари), които бързо се опитвали да овладеят съзнанието му.
Накрая Свами Рама влиза в състояние на дълбок сън / царство на безсъзнателното/ и това е било отчетено от уредите посочващи делта вълни. Съзнанието му обаче остава „нащрек“ през целия научен експеримент. Например той лесно си припомня различни събития, които са се случили в научната лаборатория и били свързани с експеримента. Дори след експеримента Свами Рам разказва за въпроси, които един от учените го е попитал по време на активирането на делта вълните. Делта вълните показваха че той е бил в дълбок сън и от това е следвало, че не можел да възприеме тези въпроси ... До този момент не са регистрирани такива изследвания на учените, когато дълбокият сън може да се комбинира с осъзнаване на преживения момент. Това ясно показва, че учените са изправени пред голямо откритие – турия (четвъртото състояние на съзнанието), за което древните текстове на йогите упорито повтарят, и „ Турия” съществува като проявен факт, а не като феномен на вярата. Така че мистериозният и недостъпен преди това свят на несъзнаваното губи позиции, които сега се определят като свръхсъзнание. Учените са видели с очите си че природата на свръхсъзнанието наистина включва всички възможни състояния на съзнанието: и будност, и повърхностен сън и сън със сънища. С други думи, едновременното взаимодействие на съзнанието, подсъзнанието и безсъзнанието е напълно възможно. По този начин максималното отпускане на всички психофизични процеси в тялото неизменно води до интегриране на съзнанието, като такова и до просветление на личността. По същество хората, които са достигнали това състояние, НЕ СПЯТ. Те знаят само състоянието на битието което е неизменно, независимо от сън ли е или будност. Те са постоянно в състояние на „турия“. Ясно е, че т.нар. "универсален ум" или свръхсъзнанието могат постепенно да се развиват и укрепват с помощта на такива ефективни техники, като йога нидра и медитация.

Този постепенен процес на лично просветление и освобождаване от оковите на "тайнствените" сили и се нарича самореализация, кайваля, мокша или самадхи. "

Разбира се, демонстрацията на такива "чудеса" не е самоцел за йогите, но е начин, по-който да предадът на технократското общество, че човека има огромни възможности, които с практика и целеустременост можем да осъществим.

Допълнителна информация