Йога Флоу

В наши дни съществуват безброй стилове и направления в Йога. Като цяло, Йога, която е представена днес, може да бьде разделена на Традиционна и Нетрадиционна Йога. Традиционната Йога представява една традиция, където знанията се предават от учителят (гуру) към ученикa през парампара (пряка връзка между учителят и ученикa)и предполага безусловното спазване на всички наставления дадени от учителя, също както и правилата на самата традиция.
В модерният свят много трудно се среща такава пълна отдаденост, също като и човек, който е готов за нея, въпреки това, интересът към Йога се увеличава. Това голямо търсене води до появата наНетрадиционната Йога - това е Йогаориентирана към широката публика, която използва основните техники на традиционната Йога, но дава на практикуващия повече свобода и право на избор. Тя включва огромно количество нови течения в Йога и Йога Флоу е едното от тях.

Какво всъщност е YogaFlow ? Йога Флоу или Йога в потока, това е един от стилове на Нетрадиционната Йога. Йога Флоу- това е пряко предаване на състоянието от инструктора към практикуващите по време на занимание, чрез асани и техники на релаксация. Самият стил се базира на классическите асани по Хатха Йога, виняси( комбинация на няколко пози в динамична последователност), дихателните техники и техники на отпускане, които могат да се изпълняват или статично или динамично, но винаги с акцента към вътрешното усещане. Също така, Йога в потока включва огромно разнообразие на медитативни техники по времето на самата физическа практика, което има огромен положителен ефект върху психиката и ума на практикуващите. Дишането е най-основния инструмент в този стил. С помоща на определен начин на дишане в асаните, вниманието се насочва към тялото и много бързо премахва дискомфорт и болки в него, също като и подобрява концентрацията и развива усещане за протичането на енергия в тялото. Последователността на самите йогически пози също се определя по начина на компенсация ( сгъване-разгъване, стягане-разстягане, напрягане- отпускане, динамика-статика и.т.н), което превръща самата практика в един много хармоничен танц , в който една асана бавно преминава в друга, създавайки невероятно усещане за вътрешен баланс и спокойствие.

Анастасия Геновска

Допълнителна информация