Йога постелка

ЙОГА МАТ (Йога постелка)

Йога мат, йога постелка, шалте, килимче за йога - все термини познати на практикуващите. Както и да я наречем, йога постелката е важна част от екипировката за практикуващите. В голяма степен може да се твърди, че комфорта при практикуване и добрите резултати пряко зависят от качествата на постелката за йога.

Нека изброим най-важните функции на шалтето:

Топлоизолация - когато практикуваме и особенно в по-студените месеци, при контакт с пода започва интензивна загуба на топлина (това се отнася най-много за областта на бъбреците). Йога постелката трябва да имадобри  топлоизолационни качества, за да предпазва от простуда по време на практика. 

Преплъзване - Шалтето не трябва да позволява преплъзване на ръцете и краката на практикуващия

Предпазване на коленете - Шалтето трябва да предпазва коленете при пози в колянна опора.

Неразтегливост - Йога постелката не трябва да се разтяга, защото това води до включването на мускулни групи, който не биха работили ако сме на твърда и неразтеглива повърхност. Ако шалтето не отговаря на това изискване има опастност от трявми и самите пози биват изпълнени погрешно.

Много често на пазара се продават шалтета отговарящи на 2 или 3 от тези изисквания. Ако смятате да практикувате дългосрочно е добре да инвестирате 50-100 лв. в качествено шалте. Друг вариант е комбинацията от две шалтета, поставени едно върху друго. Често едното е по-дебело и осигурява топлоизолация и предпазва коленете, а другото не се разтяга и не преплъзва. 

Важно е да знаете, че качественото и отговарящо на посочените изисквания шалте е добра предпоставка за успешна и без травми йога практика.

Допълнителна информация