Видове Йога

Видове Йога /описание на практиките/:

ИН ЙОГА - това е най-мекият и нежен начин за постигане на вътрешна хармония.

Има две основни енергии в човешкото тяло: ИН и ЯН. Като ЯН се счита за мьжкия принцип и отговаря за физическата активност, движение, логическото мислене, стратегии, конкуренция, стремежи към постигането на резултати в живота, всичко свързано с социалната активност, активноста на ума. Енергията ИН е женска, тя ни кара да се чувстваме спокойни, отпуснати, интуитивни, забавени. В обичайно ежедневие при повечето хора в тялото доминира енергия ЯН както през деня, така и през ноща, което най-често води до различни видове дизбаланси, както на физическо, така и на ментално ниво. Практикувайки ИН ЙОГА, ние активираме енергията ИН чрез забавяне на тялото и ума, посредством дълго задържане (в релаксирано състояние) във всякак една поза. Ние не натоварваме тялото физически, а напротив- научаваме се да го отпускаме. По този начин постигаме баланс на тялото, психиката и ума. Практиката се базира върху класическите пози на Хатха Йога, като влизането в тях се случва само на 50%, която я прави перфектна за начинаещи. По-голямата част на практика тялото остава или в легнало или седнало положение на постелката. Не се изисква усилие- напротив- само релаксация, по времето на която, тялото бавно натежава и омеква, разтягайки мускули по естествен начин. Атмосферата на практика допренася за усещането на вътрешно спокойствие. ИН Йога се провежда исключително на свещи и под звуците на индийска флейта, кристални купи и природни звуци.

Практикувайки Ин Йога, вие неусетно ще станете много по-спокойни и балансирани.

Предварителната подготовка за часовете по Ин йога не е необходима, което я прави много подхожда за начинаещи.

 

Курс по йога за начинаещи:   Курса по Йога за начинаещи е с продължителност 5 занимания (веднъж седмично) или 8 занимания (два пъти седмично). В курса се преподават основните елементи на йога практиката - физически пози (асани), дихателни практики (пранаяма) и техники за релаксация и общо отпускане. Курсовете се провеждат от преподавател,  лицензиран от НСА и Българска Федерация по Йога с 15 години опит в преподаването на йога. 

Практика по Йога за начинаещи: практиките са насочени към практикуващите начално ниво или напълно начинаещи. Структурата на заниманията е същата като йогата за напреднали, но позите са по-лесни с повече обяснения към тях и по-кратко задържане. В тези занимания могат да се вклчат както практикуващи от скоро, така и по-напреднали.

Йога за гърба (Терапевтична Йога): Практиките по Йога за гърба имат насоченост към хората, работещи на компютър, с хронична умора и дискомфорт в гърба и към хора с гръбначни изкривявания. Заниманията са разнообразни и със силен терапевтичен ефект. Методиката позволява укрепване на мускулния корсет, повишаване на подвижността на цялата гръбначна структура и премахване на болката. По желание на курсиста може да бъде направена оценка на стойката, походката, и да бъдат направени серия тестове за оценка работата на мускулатурата. Освен Йога пози в заниманието са включени и упражнения от кенезитерапията. Дните на провеждане са понеделник и

Въздушна Йога: Практиката по въздушна йога се извършва с помощта на йога люлки ( или хамаци). Подходяща е за хора до 50 години. Ефектите от въздушната йога е че подобрява работата на всички органи и системи. Мускулите се тренират по различен от обичайния начин, защото пазенето на равновесие е различно. Йога люлката позволява извършването на декомпресивна терапия и трайно лечение на заболяванията на гърба.
 Интересна и обогатяваща практика и средство за разнообразие на регулярната йога практика. Провежда се в сряда и петък от 19.20 ч. и се изисква предварително записване!.

 

Допълнителна информация